Ezt az oldalt azért volt fontos létre hozni, mert egyre többen csalódnak nyuszivásárlás után, természetesen csak azok, akik nem valós tenyésztőtől vásárolnak!


 

Mit tegyünk mielőtt döntünk! - csak olyantól vásároljunk aki nevét és elérhetőségét megadja! - a nyuszi nem áru vagy tárgy amit akciózni lehet, aki akciót hirdet nyuszira vagy bármilyen állatra annak ezek a teremtmények csak eszközök a pénzszerzésre messze kerüljük el! - feltétlenül mi menjünk a nyusziért -ne hozassuk el pl. egy parkolóba! Így lehetőségünk lesz megnézni milyen minőségben tartják az állatokat, ez sokat elárul az illetőről. - mindenképpen kérdezzük meg, a szülőket megnézhetjük e vásárlás előtt!(ez azért lényeges mert így láthatjuk, nagy valószínűséggel mekkorára nőhet nyuszink -persze ebben is átvághatnak minket! Ha egy picit is gyanús inkább lépjünk vissza és keressünk másikat! - sokan vallják tenyésztőnek magukat, de aki valóban tenyésztő annak nyuszijai regisztráltak és származási lapot ad kedvencünk mellé. Ezzel garantálva származását! - aki azt állítja, hogy 1 kg körül lesz a nyuszink felnőtt korára az vagy látnok vagy nem mond igazat! Választási nyuszinál nincs az a tenyésztő aki megtudja mondani mekkora lesz nyuszink 4-5 hónap múlva! Ez is inkább reklám fogás mivel sokan minél kisebb nyuszit szeretnének ezért így könnyebben el tudja adni! Két 1 kg körüli szülőnek is születhetnek másfél kg-os nyuszijai ezt választási korban szinte lehetetlen előre megmondani! - nagyon sok embernek fogalma sincs milyen nyuszit árul és rendkívül nagy butaságokat állít. Érdemes tájékozódni előtte a fajtákról, így egyből kiszűrhetjük őket. - Ne Legyünk Türelmetlenek! Ha eldöntöttük milyen nyuszit szeretnénk és a tenyésztőnél nincs éppen várjunk türelmesen a következő alomra. Élőlényt "társat" vásárolunk ráadásul kicsinek minden nyuszi édes, de felnőtt korára ha nem olyan lesz mint amit vártunk mindig bennünk lesz a tüske! - Lehetőleg a szülőket válasszuk ki -egyszerre többet is- és ezek születendő bébijeire pályázzunk, mert így nem érhet minket meglepetés! Egy jó tanács, ha később rájövünk illetve kiderül, hogy átvertek minket és nem az lett a nyusziból amit vártunk és ígértek, minden további nélkül vissza kell vinni és vissza kell kérni az árát. Persze tudom ez legtöbb esetben nem történik meg, mert akár milyenné is lett a nyuszink annyira megszeretjük egy-két hónap alatt, hogy már nem biztos, hogy megtudnánk tőle válni! Sok szaporító (áltenyésztő)ezt használja ki!

 

Az alábbi sorokat egyik tenyésztő társam írta, szívemből szól, érdemes elolvasni! "Kedves leendő nyuszivásárlók! Szomorú tapasztalataim miatt írom ezeket a sorokat, látván, hogy hány embert téveszt meg a látszat, hányan csalódnak az általuk vett nyuszikban, hány szerencsétlen sorsú kis állat pusztul el jó szándékú, de tájékozatlan új gazdájánál. "Olcsó húsnak híg a leve" - mondja a népi bölcsesség. Mennyire igaz ez nyuszivásárlás esetén is! Felelőtlen, haszonra éhes szaporítók lovagolják meg a nyuszik kialakulófélben levő népszerűségét, felvásárlók, állatkereskedők próbálják "lefölözni" a maguk hasznát. Akad olyan személy is, aki nem kellőképpen tájékozott. Néhányan saját nyúlállományuk minőségi felmérése után döntenek az alacsonyabb árról- ez ellen nem lehet kifogást emelni. De vannak, akik nagy mennyiségű, gyakran kevert vérű nyúlállományt szaporítanak országszerte, minősíthetetlen körülmények között tartva a szerencsétlen "tenyészállatokat". Állatorvosi ellenőrzés, szakmai (tenyésztői szervezetek) felügyelet csak elvétve, ha nagyon muszáj. Az állományt betegségek, genetikai terheltségek sújtják, gyakori a selejtezés. Az ilyen "nyúlgyárak" fenntartásához nagy mennyiségű nyuszi "termelése" és bármely olcsó áron történő eladása szükséges. Természetesen a vevő személye sem fontos, mindegy, ki viszi el, csak pénze legyen. Az ilyen helyről származó kisnyúl olcsó ára csalóka módon jó vásárt igér: de az ismeretlen, minőstés nélküli szülőktől származó, oltatlan, embertől riadozó kisnyúl minden, csak nem jó vétel! Előfordulhat, hogy örök életére félvad marad. A vágyott kedves társállat helyett egy "mindent a szemnek, semmit a kéznek" jószágot szereztünk be. Jobban jártunk volna egy akváriummal... Az állatorvosnál vagyonokat költhetünk védőoltásokra, a felnevelési körülményekből vagy a genetikai, öröklött terheltségekből kifejlődő betegségek kezelésére. A nyuszi elpusztulhat a hirtelen étrendváltozástól, pld ha csak tápot kapott addig, még a közönséges fűre is fokozatosan kell rászoktatni. De a szaporító csak a legritkább esetben figyelmeztet erre, a kereskedő pedig nem is tudja. Előfordulhat az is, hogy a "törpenyúl" kifejlett korára macskánál jóval nagyobb, 6 kg-os, drabális jószággá fejlődik. Reklamációra nincs lehetőség. És még folytathatnám... Tehát kedves nyuszivásárlók! NE AZ ÁRÁT NÉZZÉK A NYUSZIKNAK, HANEM HOGY HONNAN SZÁRMAZIK, MILYEN FAJTA ÉS HOGY EGÉSZSÉGES-E. EGY IGAZI TENYÉSZTŐTŐL minden fontos információt megkaphatunk a nyusziról, a fajtáról, étrendről, tartási körülményekről stb.. Igaz, a bizonyítottan fajtatiszta, oltott, kezes kisnyuszi nem olcsó, de akkor is jobb egy ilyen állatkát szerezni, csalódások és károk elkerülése végett. És higgyétek el nekem, az információk sok esetben aranyat érnek! Üdvözlettel: Heny" forrás:http://hobbynyul.gportal.hu/