Szatén törpe Magyarországon eleinte a Törpe szatén elnevezés volt elfogadott. De mivel nálunk jelenleg csak törpe (illetve mini) kosorrú változatát ismerték és tenyésztik, ezért én megkülönböztetés képen Szatén törpének hívtam. (A 2012 évi változások óta már hivatalosan is ezt az elnevezést használjuk.)
Sajnos túl sok információt nem találtam, ami nem is csoda, hiszen még rendkívül kevesen foglalkoznak vele! Szatén nyúl a nevét bundája rendkívül selymes ragyogásának köszönheti, tényleg olyan, mint a szatén. Az első egyedek egy mutáció révén Walter Huey nemesítőnél születtek 1932-ben Kentuckyban. Az amerikai tenyésztő egyik nyuszi alomban figyelt fel rá, hogy a havanna egyedeknek feltűnően fényes a szőrük. A született kisnyulak felkeltették érdeklődését. Huey őket utódaikkal együtt először 1934-ben egy kiállításon mutatta be Louisvilleben. Szatén nyulak a német fajtastandardba 1973-ban kerültek be, ekkor ismerték el először a bemutatott törpe fajtát (szatén törpét) új fajtaként! Szatén törpe nagyon nyugodt vérmérsékletű. Barátságos természete, szelídsége lenyűgöz minket. Vizuális szempontból a szatén törpékre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a holland törpékre. Tehát a súly, felépítés és a fül hossz. Lényeges különbség a bundájukban rejlik. Szatén nyulaknak sokkal sűrűbb a szőrük és jobban fénylik, mint a többi fajtáé -hossza 2,5-3 cm. A kiállításokon nagy hangsúlyt helyeznek a szőr minőségére. Szatén törpe nyulakat is különböző színekben tenyésztik. Jelenleg a vörös, thüringiai, havanna, sziámi, japán tarka, a legelterjedtebbek. A szatén szőrzet recesszív tulajdonság, tehát csak ilyen szőrzetű, vagy ilyen szőrzet tulajdonságot hordozó egyedek pároztatásából születhetnek szatén törpék. A hordozó egyedek utódai csak bizonyos százalékban lesznek, lehetnek szatén szőrűek(25-50%). (források: http://www.zwergkaninchen-potzbach.de és http://kaninchenzucht.de)

A szatén törpenyulat jelenleg Magyarországon a Nyuszihopp tenyészeten kívül csak néhányan tenyésztik! Célunk megismertetni, népszerűsíteni és megszerettetni ezt a szelíd és barátságos fajtát!Színes törpe (Holland törpe) A legkisebb nyúlfajta! Az első színes törpe nyulakat 1957-ben Németországban, Magdeburgban állították elő üregi nyúl, hermelin és több kistestű fajta felhasználásával. Mintegy 30 évvel ezelőtt Hollandiában önállóan is tenyésztettek ki törpenyulakat. Később Angliába kerültek át, ahol tenyésztésüket felkarolták. Napjainkra a középnagy testű fajták nagyobb részét törpésített változatban is kitenyésztették. A nemzetközi standardok elismerik az összes normál súlyú fajta valamennyi színét, árnyalatát és rajzolatát, kivéve a kabátrajzolatot. Önálló tenyésztő szervezetei nem ismertek, Magyarországon is csak néhány tenyésztő foglalkozik tenyésztésükkel.(forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc) Fül méret:4,5-7 cm között megengedett. A súlyhatár 0,7 és 1,5 között van (ideális: 0,9-1,25 kg). A kisebb súlyú egyedeket nevezik egyesek Toy nyuszinak! A valóságban ilyen elnevezés nincs, ill. nem elfogadott!


Rókanyúl: Két fajtáját különböztetjük meg: - Rókanyúl, közepes méretű fajta (súlyhatár 3-4 kg) - Törpe rókanyúl (súlyhatár 1,1-1,5 kg) alakja jellegzetesen a holland törpe nyúléhoz hasonlít. Rókanyúl Ezt a hosszúszőrű fajtát 1920 és 1925 között Leifer német és Müller svájci tenyésztő tenyésztette ki. Svájcban csak kék, míg Németországban több színváltozatot is kitenyésztettek. A tenyésztők célja az ezüst- és a kékróka prémjéhez hasonló nyúlfajtát állítsanak elő. Napjainkra fehér-pirosszemű, fehér-kékszemű, fekete, kék, havanna, vörös, csincsilla, fekete ezüst, kék ezüst, gyöngymókus, havanna ezüst és sárga ezüst színváltozatot is kitenyésztettek. A fajta kifejlettkori súlya 3,0-4,0 kg. A rókanyulakra jellemző, hogy szőrzetük növekedése ellentétben az angóranyúlakkal 6-7 cm-es hosszúságnál befejeződik. Kívánatos, hogy a hosszú szőrzet a testet egyenletesen burkolja. A fej, a fülek és a lábak rövid szőrzetűek, tenyésztési cél a tömött, dús, egyenletes szőr. (forrás: http://www.agr.unideb.hu/oktatas/nyul/ 8 .fejezet Fajtaismeret.doc) Rókanyúl hosszú szőrű fajta. Szőre az Angóra nyúléhoz hasonlít. A különbség abban rejlik, hogy amíg az Angóra nyúl szőrét folyamatosan vágni kell, addig a rókanyúlé 4,5-7 cm-ig nő meg, és ugyanúgy vedlik, mint a többi fajta társa. Szintén lényeges eltérés a két fajta között, hogy rókanyuszinak a feje körül és a fülén nincs, illetve rövid a szőrük. Törpe rókanyulak a 70-es évek végén jejelentek meg először. Szintén Németországban a róka és az angóra nyúl keresztezéséből hozták létre. Sokan próbálták kitenyészteni a törpésített változatot, de hivatalosan Herbert Richternek sikerült először. Az első egyedek bemutatása az akkori NDK-ban volt 1980-ban, majd 1986-ban hagyták jóvá és lett elfogadott fajta. A súlyhatárt 1991-ben határozták meg, ez akkor 1,1-1,35 kg között volt, azóta 1 és 1,5 kg-ra módosult. Az ideális maradt a régi(1,1-1,35 kg). Tipikus törpe nyúl csak a szőre hosszabb illetve bársonyos tapintású. A teste zömök, hengeres, elől és hátul ugyanolyan széles. A fej viszonylag nagy, közel ül a törzshöz, homlok és arc széles, szemek nagyok, a fej síkjából kiállnak. Fül rövid, hossza 5,0-5,5 cm. Jól lekerekített hátsó, rövid lábak. A bundája sűrű, ha ráfújunk, láthatóvá válik alsó rétege, mely általában fehér vagy világos szürke színű (olyan mint a pehely) és innen vált át a nyuszi jellegzetes színére. A róka szőrt nevezik még kasmír szőrnek, de csak a logó fülű (kosorrú) változatoknál ismerik el jelenleg ezt az elnevezést. A felső réteg (koronaszőrnek hívják) hosszabb, vastagabb és fényesebb, mint az alsó. Csak a fejen, a fülön, valamint a lábakon van normál szőr(ezeken a területeken nem megengedett a standardtól való eltérés). A két fül között elvárt egy kis hajacska. Forrás: de.wikipedia.org/wiki/Fuchskaninchen Mindkét rókanyulat különböző színű változatokban tenyésztik. A rókanyulat jelenleg Magyarországon tudomásunk szerint nem tenyésztik!

Mini Kasmír Kosorrú: Fajta leírás -Makkocska Tenyészet