MINDENEK ELŐTT SZERETNÉM FELHÍVNI EGY FONTOS TÉVHITRE A FIGYELMET! Nyalósó!!! Sokan előszeretettel ajánlják a nyalósót ásványianyag pótlásra esetleg fogkoptatásra???!!! -ez nagy butaság! Nyalósóra elsősorban az anyáknak elléskor vagy utána a picik párhetes koráig lehet szükségük! Ezen kívül nyuszinknak adni veszélyes lehet, mert komoly vese problémához vezethet! Ezt egy tapasztalt pesti állatorvostól hallottuk akihez folyamatosan visznek ilyen problémával küzdő nyuszikat. Természetesen csak nagy mennyiségben veszélyes. Ha pl. 1-2 hét alatt a nyuszid elfogyaszt egyet!

Legtöbb esetben ez a dolog visszafordíthatatlan!! Ha megfelelően táplálod a nyuszidat -táp, zöldféle- nincs szükség ásványi sóra. Fogkoptatásra pedig megfelelő a széna és esetleg fa ágak!

Nyuszi szállás: Miminum 80x40-45, de inkább javasolt a 100x50 cm-es ketrec, hogy nyuszink kényelmesen elférjen és mozgásigényét ki tudja elégíteni. Nagyon jó árakat kilehet fogni az állatos

áruházakban!

 

Érdemes berakni egy kis polcot, akkorát amin a nyuszink elfér, nagyon szeretnek fent trónolni.


Berendezés:


Szénatartó: -lehetőleg külső elhelyezésűt, mert nem vesz el a belső térből- nem feltétlenül kell, de ha csak simán berakjuk nyuszink előszeretettel maga alá tapossa és ezt már legtöbb esetben nem eszi meg. Viszont valamelyik "rosszaság" addig nem nyugszik amíg a szénatartóból be nem húzta az összeset és kb. csak a negyedét eszi meg. Megoldás: naponta lehetőleg többször minimum kétszer rakjunk be szénát így elkerülhető a pazarlás.


Sarok wc: egyedül tartott nyusziknál ajánlott, ha megszokja kedvencünk sokkal egyszerűbb a takarításuk! Tanács: Csak ebbe almozzunk, nem kell az egész ketrecet beforgácsozni, mert egy idő után több lesz a ketrec körül mint benne! Mérete: 25x25x17cm (kisállat kereskedésben lehet

kapni!)

 Ára:990.-Ft


Itató: A képen látható 500ml-es 1000.-Ft az 1literes 1300.-Ft! Valamint a boltokban kapható golyós itatók (Biba vagy Delux Bunny)ez a két fajta nem annyira csöpögős. 250 ml ára:590.-Ft


A képen látható szelepes itató (1000x jobb mint a golyós!) Mo-on keresk. forg. még nem kapható csak hasonló és nagyon drága. Nekünk szokott néha lenni...!


Elhelyezés: Mintha virág lenne -világos, de nem napos, - huzatos helyet és a radiátor közelségét kerüljük.


Étkezés:


Széna: A legfontosabb táplálék! A nyuszi napi kajájának 3/4 részét kell, hogy ki tegye. Folyamatosan kedvencünk előtt kell, hogy legyen! Mivel nyuszink foga folyamatosan nő ezért koptatnia kell, amit a jó minőségű szénával tud leginkább megtenni, valamint emésztéséhez is elengedhetetlen magas rosttartalma miatt.(lehetőleg ne túl vékony szálút) Mielőtt megvesszük szagoljuk meg -dohos penész szagú, nyirkos szénát semmiképpen se vegyünk!!!

Ha van lehetőségünk adhatunk gyümölcsfa, fűzfa, mogyoró ágat, nagyon szeretik rágcsálni, kiváló fogkoptató és nagyon egészséges.


Főétel: nyuszitáp adag: ezt minden leendő nyuszis gazdinak megmutatjuk. Fél maréknyival kezdjük, ha kis kortól van nálunk, majd emeljük az adagot maximum egy marékig 6 hónapos korára!  Azt ne csináljuk, hogy annyit adunk neki amit a következő osztásig nem tud megenni vagyis folyamatosan soha ne legyen előtte! Ne sajnáljuk nyuszinkat, hogy kevés neki, ha szeretnénk sokáig gyönyörködni benne, ne adjunk többet! Tápot a Fressnapf-os Multifites lucernás (alfaalfa-s) vagy a Prestige vagy a Hallywood-os(ez magyar termék!) tápokat javasoljuk. A tápba keverhetünk zabot, árpát, fekete szotyit(ezt csak keveset!) Valamint szárított gyógynövényeket -kamillát, csalánt, kakukkfüvet, citromfüvet, hársfát, csipkebogyót! Búzát, kukoricát csak minimálisat inkább kerüljük hízó nyusziknak való!

Zöldféle: A nyuszik mindene, de 3 hónapos kor előtt inkább ne adjunk! Túl sok zöldtől, gyümölcstől felborulhat az emésztésük!

Szinte minden zöld félét imádnak, amit nem szabad, az a krumpli!

Répa, répa zöldje, zöldség, annak zöldje, fejes káposzta, uborka, paradicsom, paprika, kukorica zöld része, spenót, retek(zöldje is) Lucerna-ne frissen! És még sorolhatnám. Egy lényeges, nagyon nézzük meg mit veszünk, honnan való, amennyire szeretik, annyira árthatunk vele, ugyanis a nyusziknak van egy rossz genetikai tulajdonságuk, nem tudnak hányni! Ez azt jelenti, hogy ha túl szennyezett dolog, vagy méreg kerül a gyomrukba, legtöbb esetben elpusztulnak tőle! Ha boltban vásárolunk és nem piacon, akkor inkább csak a földalatti gumós részét adjuk a növénynek (megmosva, pucolva, szárazon)! Minden új dolgot óvatosan mértékkel adjunk neki. Figyeljük meg utána nyuszinkat nem lett e gubbasztós, székletét is nézzük, hogy normális e (bogyós), ha igen akkor kaphatja továbbra is. Célszerű megmosni és megszárítani mindent mielőtt odaadjuk neki! Azért ne vigyük a zöld etetést túlzásba, egy szelet répa, szál zöld stb. A heti 2-3 alkalom javasolt -főleg a kosorrúaknál! FONTOS: Salátát csak saját termesztésűt kapjon azaz BIO-t  -boltból vásároltat soha ne adjunk nyuszinknak!!!

Nasi: Édesség: Tilos! Viszont a legjobb nasi a klb. Puffasztott dolgok -lehetőleg mesterséges anyag nélkül! - buláta, puffasztott búza natúr stb.Tökmag só nélkülit! Ki lehet próbálni mit szeret és utána azt adni.

Gyümölcs: Szintén bármelyiket adhatjuk, csak mértékkel! Alma és körte (mag nélkül!!!), barack, narancs, mandarin stb.(egy vékony gerezd) meggy, cseresznye, eper, szőlő stb. (pár szemet) banán (egy szelet) dinnye (héját igen magját lehetőleg ne!). Tényleg csak próba kérdése, mert lehet valamelyiket nem is fogja megenni -mi emberek sem szeretünk mindent.

Ital fogyasztás: Sima csap vizet, lehetőleg folyamatosan legyen előtte, golyós itató a legalkalmasabb erre -ha javasolhatom Biba vagy Bunny márkájút, ezek nem csöpögnek annyira. Vannak nyuszik akik túlzásba viszik az ivást -ebben is hasonlítanak az emberre!!! Egy felnőtt -természetesen törpe- nyúlnak kb. 250ml a maximum adagja, ennél többre csak a szoptatós anyáknak lehet szükségük! Legalább két naponta cseréljük a vizét, ha nem issza meg!

Takarítás: Ez egy sarkalatos pontja a nyuszi tartásnak. Aki kényes és egy nyuszibogyó megfogásától undorodik inkább felejtse el a nyuszitartást! Ezt nem rossz indulatból írtam, de mivel a nyuszi a 24 órából kb. 22-őt ébren van és vagy rágcsál, vagy mozog, ugrál, akaratlanul mindenfelé kirugdoshatja bogyóit! A szobatisztaság - mely szinte az összes nyusziba bele van kódolva:o) - kizárólag a vizelet egy helyre ürítését jelenti!

Jókat szoktam mosolyogni mikor azt olvasom, hogy" a kisnyuszik szobatisztaságra előneveltek" :o))) Gazdihoz kerülésig anyucijuk mellett vannak ő pedig nem tanítja meg rá a őket:o) Sőt ilyenkor szokott az anya is "elromlani"

99%-ban a gazdin múlik a szobatisztaság, helyes nevelés, odafigyelés, türelem. Mikor először hazavisszük kedvencünket rakjuk be az egyik sarokba a wc-t és szigorúan csak azt almozzuk be!(kezdetnek mindenképpen forgács javasolt mert ahhoz vannak szokva. Aztán szépen fokozatosan be lehet vezetni mást pl. csutkaalom, préselt forgács -pelet, stb. amelyik beválik!). Általában a legtöbb nyuszi egyből tudni fogja a dolgát és csak oda fog járni -természetesen a folyóügyekre gondolok. A bogyóit a legtöbb nyuszi nem hajlandó egy helyre végezni, de meglehet próbálni szoktatni. Nagyon lényeges, hogy türelmesnek kell lennünk, a nyuszi okos állat sok mindent meglehet vele tanítani! Egy kis nyuszit elég 2-3 naponta takarítani, később naponta, ilyenkor ki engedhetjük, de bent is maradhat sőt így talán jobban megszokja a kezünket, ennek felnőtt korban lesz jelentősége. Ugyanis főleg a nőstények védik a területüket, ami ugye a ketrec, tehát ha megszokja, hogy takarítva van, később sem fog ellene tiltakozni. A takarítás nyuszi wc-vel és egy rendes nyuszival max. 5 perc! (nyuszibogyókat összeszedni, sarok wc-t kiüríteni, kimosni, kitörölni)Kattints id a szöveg módosításához.